Attraksjoner Trondheim
Munkholmen
Munkholmen er en liten øy som ligger i Trondheimsfjorden like utenfor Trondheim sentrum. Det går ofte båt fra Ravnkloa til Munkholmen slik at det er enkelt å komme seg til og fra. Dette er et populært sted å dra på vakre sommerdager, enten for å sole seg eller for å få en smak av historie, og det er mye historie å hente på den fredede øya. Munkholmen nevnes som Nidarholm i kilder fra vikingtiden og ble da brukt som rettersted. Et kloster ble opprettet rundt år 1100, men forfalt etter reformasjonen. Klosteret forsvant helt da det ble opprettet en festning på 1600-tallet, og stedet fikk da navnet Munkholmen. Det har blitt funnet rester etter retterstedet og klosteret ved arkeologiske utgravninger.
Adresse: Trondheimsfjorden, Trondheim
Nidarosdomen
Nidarosdomen er en av de største attraksjonene i Trondheim og til og med Norge. Det egentlige navnet er Nidaros Domkirke og det er den største middelalderkirken i Norden. Nidaros var navnet på Trondheim som ble brukt fra 1170. Olav Haraldsson, senere Olav den hellige, døde ved slaget på Stiklestad i 1030 og ble ifølge rykter gravlagt ved Nidelven. Byggingen av den storslåtte kirken startet omkring 1070, og den ble reist over Olav den helliges grav, som i dag visstnok ligger under Domkirkens høyalter. Etter 1030 ble det bygd et lite trekapell over graven, men etter 1070 ble det reist en domkirke av stein som stod ferdig rundt 1300. Siden den gang har det blitt foretatt en mengde restaureringer.
Adresse: Kongsgårdsgaten 2, Trondheim
Sverresborg Trøndelag Folkemuseum
Trøndelag Folkemuseum har sin beliggenhet i Trondheim. På et område på 300 dekar, hvor bare halvparten er i bruk, er det muligheter for å vandre mellom gamle hus og bygninger. Folkemuseet har til intensjon å gi et bilde av trøndersk byggekunst gjennom tidene. Til sammen er det samlet over 60 bygninger på friluftsmuseet, blant annet Haltdalen stavkirke fra omkring 1170. Det står både gårdstun og byhus her, hvorav de fleste er fra 17- og 1800-tallet. Flere av byhusene danner et rekonstruert byområde som skal vise hvordan trønderne levde på begynnelsen av 1900-tallet. Mange av gårdstunene er samlet rundt restene av kong Sverres borg. I tillegg til uteområdet er det muligheter for å se flere faste utstillinger.
Adresse: Sverresborg allé, Trondheim
Vitenskapsmuseet
På Vitenskapsmuseet i Trondheim kan besøkende være med på å oppleve og forstå utviklingen i Trondheims historie. Ved hjelp av natur- og kulturhistoriske samlinger har det vært mulig å kartlegge utviklingen. Her finnes naturhistoriske utstillinger som viser alt fra fisk til pattedyr og arkeologiske funn fra stein-, bronse- og jernalderen samt vikingtiden. Det er også verdt å ta en titt innom utstillingene om Trondheim i middelalderen, sørsamisk kultur og kirkekunst og –inventar fra tiden fram mot 1700-tallet. Vitenskapsmuseet i Trondheim er en enhet ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet. NTNU Vitenskapsmuseum er knyttet til Det Kongelige Norske Videnskabelige Selskab (DKNVS), og i 1986 ble DKNVS Museet innlemmet i NTNU og omdømt til Vitenskapsmuseet.
Adresse: Erling Skakkes gate 47, Trondheim
Erkebispegården
Byggingen av Erkebispegården startet mot slutten av 1100-tallet og kan lokaliseres like ved Nidarosdomen. Erkebispegården ble bygd som erkebiskopens bolig hvor han bodde frem til reformasjonen i 1537. Etter denne perioden huset bygningene lensherrer og ble senere brukt som militærlager. I moderne tid har det blitt gjort om til et stort museum som viser viktige elementer av vår historie. Det er ikke bare åpent for å se erkebiskopens residens, men i Rustkammeret og Hjemmefrontmuseet kan man se utviklingen av Norges forsvar. Monarkiets riksregalier ble stilt ut permanent i Erkebispegårdens vestfløy i 2006 og Museet viser skulpturer og funn, blant annet erkebiskopens myntverksted. Borggården er et populært samlingssted og her foregår det gjerne både konserter og markeder.
Adresse: Kongsgårdgata 1A, Trondheim
Ringvemuseum
Ringve Museum er å finne i en av de gamle lystgårdene på Lade i Trondheim og er Norges nasjonale musikkhistoriske museum. Selv om museet er situert i en bygning fra 1800-tallet, ble selve museet grunnlagt i 1952 av Victoria Anker Bachke. De første samlingene tilhørte Victoria og hennes ektemann Christian Anker Bachke. I dag består utstillingene av musikkinstrumenter fra hele verden, og med omkring 1450 instrumenter har Ringve museum Norges største samling av denne typen. Det er ikke bare musikkinstrumenter som er mulig å beskue her, men andre utstillinger og konserter blir regelmessig oppført. Fra 1997 inngikk også Tordenskioldmuseet, om sjøhelten Peter Wessel Trodenskiold som vokste opp i dette området, i Ringve Museums utstillinger.
Adresse: Lade Allé 60, Trondheim
Kristiansten Festning
Kristiansten Festning ligger på en høyde like utenfor sentrum. Byggingen av festningen startet i 1681 med intensjonen om at man skulle beskytte byen fra denne høyden. Herfra har man utsikt over Gamle Bybro som i gamle tider var den viktigste veien inn til Trondheim. Den gang ble festningen reist samtidig med at et nytt sentrum ble utformet etter en stor bybrann samme år. På 1700-tallet fikk festningen formen den har i dag og siste gang den ble brukt som festning var i 1816. Trondheims befolkning bruker i dag området rundt festningen som friluftsområde og det er opprettet en kafé i den gamle kommandantboligen som er lokalisert innenfor murene, samt at det er muligheter for omvisning.
Adresse: Festningsgata 27, Trondheim
Stiftsgården
Stiftsgården har en sentral beliggenhet i Munkegata i Trondheim sentrum. Bygningen ble oppført mellom 1774-78 av enkefruen og geheimrådinne Cecilie Christine Schøller og er Nordens største trepalé. Stiftsgården er en vakker bygning som ansees for å være et av hovedverkene i norsk arkitektur, men det er ingen som vet hvem som var arkitekten. Bak bygningen ligger parken vi i dag kjenner som Stiftsgårdsparken, men som opprinnelig var Stiftsgårdens hage. Gjennom 1800-tallet ble gården brukt som de kongeliges bolig under kroninger i Nidarosdomen. I 1906, i forbindelse med kroningen av kong Haakon VII, ble Stiftsgården kongens offisielle bolig i Trondheim, hvor de fortsatt tar inn i dag. Når ingen bor i gården, er det åpent for publikum.
Adresse: Munkegata 23, Trondheim