Trondheim fakta
Økonomi
Trondheim by står for mye av det som ligger til grunn for Trøndelags økonomi. Det er her det meste av næringsmiddelindustrien har sin produksjon, og Trondheim er Sør-Trøndelags nest største jordbrukskommune. Det finnes en variert industri i den gamle byen. Forskningsinstitusjonen SINTEF og universitetet NTNU har hatt mye å si for industrimiljøet i både Trondheim og resten av landet. Av andre bransjer finnes som nevnt næringsmiddelindustrien, og i Trondheim ligger flere store bedrifter. Blant annet E.C. Dahls Bryggeri og Nidar Bergene AS har en beliggenhet i trøndernes hovedstad. Faktisk står næringsmiddelindustrien for over 40 % av arbeidsplassene i byen i følge tall fra 2004. Andre store grener innenfor industrien er verksted- og treforedlingsindustrien samt grafisk industri. Trondheim er også et handelssentrum og det er her mesteparten av importen til landsdelen skjer. Bortsett fra industri og handel kommer det mange turister til Trondheim hvert år og byen fungerer økonomisk til dels på grunn av disse gjestene.
Turisme
Hele året besøker turister Trondheim, men det er om sommeren at det virkelig florerer. Mens byen mesteparten av året livnærer seg på de 25 000 studentene som studerer ved NTNU, er det turistnæringen som kommer til unnsetning i sommermånedene. I denne perioden er byen relativt rolig ettersom de fleste studentene reiser bort, og turistene får god tid til å ta inn over seg alt som Trondheim har å by på. I 2006 lå Nidarosdomen som den 16. mest besøkte kulturattraksjonen i Norge, etter attraksjoner som Kristiansand dyrepark og Tusenfryd. Det er ikke bare Nidarosdomen turister kommer for å beskue i Trondheim, men også steder og museer som Kristiansten Festning, Munkholmen, Det jødiske museum og Trøndelag Folkemuseum.
Klima
Klimaet i Trondheim er veldig varierende ettersom byen ligger mellom den kalde polarluften i nord og de varmere luftstrømmene i sør. Hovedsakelig er klimaet mildt og fuktig, og det skjer ofte at man står i sollys mens det regner samtidig. Vinteren er mild med mye nedbør og det er mange grå dager i byen. Her er det over 200 dager med nedbør og temperaturen i juli ligger på 14 grader i gjennomsnitt.
Historie
Trondheim er Norges eldste by, etter Tønsberg. Byen ble angivelig grunnlagt av Olav Tryggvason i 997. Det sies at da Olav Haraldsson falt i slaget ved Stiklestad, ble han gravlagt ved Nidelva av en bonde fra Stiklestad. Denne bonden skulle i følge fortellingene ha vært blind, gnidd seg i øynene med blodet fra Olav Haraldssons lik og deretter fått igjen synet. Bonden gravla ham deretter ved Nidelva som renner gjennom Trondheim by og da liket ble gravd opp i 1031 skulle negler, hår og skjegg ha grodd. Olav Haraldsson fikk helgenstatus fordi mange mente at det hadde skjedd et under og fikk navnet Olav den hellige. Kort tid etter ble det bygd et lite trekapell over denne graven. I 1070 viket trekapellet plassen for en domkirke i stein, og rundt år 1300 stod Nidarosdomen ferdig som vi kjenner den i dag. Trondheim by hadde navnet Trondheimen til det ble byttet med Nidaros i 1170. Disse ble brukt om hverandre, men Nidaros forsvant helt på 16- og 1700-tallet. I 1930 ble bynavnet endret til Nidaros ved lov, men etter kraftige protester ble det endret tilbake til Trondheim året etter. Ettersom Trondheim er en gammel by, er mange av bygningene i byen av tre. Det har herjet mange større bybranner i det gamle Nidaros, og Domkirken har vært utsatt flere ganger. Bybrannen i 1681 medførte at det ble tegnet et nytt rutenett for byen. Gateplanen som da ble anlagt er den som fortsatt finnes i moderne tid. Det finnes mange små veiter fra middelalderen som er bevart, og det er blant annet disse, sammen med de gamle trebygningene, som gjør byen så sjarmerende.